2011. augusztus 12., péntek

8 + 1 érv az önkéntesség mellett

Avagy miért akar ma Magyarországon valaki ingyen dolgozni, amikor pénzért is lehet?

Nooormááális?
Besenyő Pista bácsi arckifejezése ül ki sok ember arcára, amikor arról mesélek, hogy ősztől önkéntes leszek. -Jó, jó, de miből fogsz megélni? - döfik át szivemet rögtön az egyetlen igazán fontos kérdéssel. Esetleg megmosolyogják megrögzött idealizmusomat a fásult és lenéző, semmit nem remélő cinizmus fátyla mögül.

Az ÖNKÉNTESSÉG Magyarországon nem őshonos. Sokáig nem tudott megtelepedni, mert hiányzott a termesztéséhez szükséges (mezőgazdasági) kultúra, és a (politikai) klima sem volt kedvező a növény számára. A rendszerváltással azonban lezárult egy (jég)korszak, az enyhülés pedig lehetővé tette a faj megjelenését hazánkban, ekkor még csak szórványosan. Elsőként a vasfüggöny szakadozó résein át szivárgott be az országba, nagyjából a demokrácia, a szólásszabadság, a piacgazdaság és más imperialista baromságok megjelenésével egy időben. Elterjedésében állitólag a balatoni nyaralást és lángos-sör-virslizést szimuláló, titkos illegalitásban NSZK-s családtagjaikkal randevúzó kelet-német turisták is szerepet játszottak.

2004 után azonban, amikor az Európai Unió csatlakozott Magyarországhoz, nem csak a nemzetközi helyzet fokozódott, hanem az ÖNKÉNTESSÉG terjedése is. Egyesek (talán brit tudósok?) szerint az önkéntesség napjainkra akkora méreteket öltött, hogy immár (vagy már-már?) JELENSÉGRŐL beszélhetünk. Az önkéntesség tehát a jelen. Minden jel erre utal.

De minek legyek én önkéntes? Kiteritenek úgyis. Miért ne legyek önkéntes? Kiteritenek úgyis.

Az önkénteskedés valóban ingyenmunka abban az esetben, ha szerinted a munkáért cserébe fizetségként csak pénz adható. A valóságban azonban a munkáért cserébe nem csak pénzt lehet kapni, hanem sok - sok más dolgot is, ami sokkal, de sokkal értékesebb, mint a finom, ropogós húszezres-hegyek:). Vegyünk pár példát.

1: Szaktudást kaphatsz

Az önkéntesség remek lehetőség arra, hogy szakmai tapasztalatot szerezz egy olyan területen, ahová szeretnél átmozogni, de szakmai tapasztalattal nem rendelkezel, szakmai tapasztalat hiányában pedig lehetetlen az adott területre átmozogni. (Szakmai berkekben ezt hivják ördögi körnek. Ismerős a probléma?:)) Ha például szeretnél adótanácsadóból rádiós műsorvezetővé változni, mert te valójában egy elvarázsolt rádiós műsorvezető vagy, akit egy gonosz boszorkány adótanácsadóvá változtatott, az önkéntességet neked találták ki. Az adótanácsadásban megszerzett 15 év szakmai tapasztalat a rádiós karriered szempontjából ugyanis sajnos a "nem releváns szakmai tapasztalat" kategóriába tartozik. A legtöbb rádiós műsorvezetői állás esetében azonban a "releváns szakmai tapasztalat" egy olyan kritérium, amivel rendelkezned kell, különben szóba sem állnak veled. Önkéntes rádiós munkák bevállalásával tehát kitöltheted az önéletrajzodban és a lelkedben tátongó űrt, és szépen lassan megteheted az első babalépést az önmegvalósitás rögös útján.

2: Új élményeket szerezhetsz

Régóta arról álmodozol, hogy adótanácsadóból rádiós műsorvezetővé változz? Azt tudod, hogy adótanácsadóként boldogtalan vagy. Azt viszont biztosan tudod, hogy rádiós műsorvezetőként boldog lennél? Nem, ugye? Addig nem is fogod megtudni, amig ki nem próbálod, hogy milyen érzés az. Itt Woody Allen-nel értenék egyet, aki szerint az életben mindent ki kell próbálni, a vérfertőzést és a kútba ugrást leszámitva. Az önkéntesség arra is jó, hogy kipróbáld, milyen érzés egy teljesen más területen dolgozni és hogy az az érzés jó érzés-e neked, vagy rossz érzés. Az önkéntes rádiózás során például megtapasztalhatod, hogyan telnének el a mindennapjaid rádiósként, ráadásul mindezt tartós elköteleződés nélkül teheted meg. Ugyanis ha csak önkéntes rádiós leszel, aki hétvégente műsort vezet 1-2 óra erejéig, attól még nem kell feladnod a pihe-puha anyagi biztonságot nyújtó adótanácsadói karrieredet, továbbra is ki tudod fizetni a villanyszámlát, nem égetsz fel magad mögött minden hidat, nem botránkoztatod meg a szüleidet vagy párodat azzal, hogy tönkreteszed az életedet, és megbecsült tagja maradsz a fogyasztói társadalomnak. Mégis választ kapsz arra az égető kérdésre, hogy kell-e neked ez az egész egyáltalán. Még az is kiderülhet, hogy bármennyire menő is rádiós műsorvezetőnek lenni, egy adótanácsadó állásnak még mindig több előnye van a Te számodra.

3: Új barátokat találhatsz

Megismerhetsz új embereket. Ennek nem csak az az előnye, hogy több barátod lesz a Facebook-on és ezáltal menőbbnek érezheted magadat, hanem az is, hogy olyan emberekkel találkozhatsz, akik teljesen más területen dolgoznak, és máshogyan látják a világot, amelyben élünk. Ha megismersz egy új látásmódot, azzal a saját látókörödet is szélesitheted. Tehetsz például olyan felkiáltásokat, hogy: "Jé, igy is lehet gondolkodni? Nahát, ezt nem is tudtam. De furcsa érzés..."
Az is lehet, hogy egy újonnan megismert rádiós haverod meg tudja adni a választ egy olyan, téged régóta foglalkoztató kérdésre, amire az adótanácsadó kollégáid nem, és forditva.
Itt tennék emlitést arról, hogy az önkéntesség során esetleg olyan ismeretségekre is szert tehetsz, akik segitenek az új területen állást találni. Azonban senkit nem buzditanék arra, hogy pusztán ezért menjen önkénteskedni. Nem helyes adótanácsadóként rádiós arcokkal haverkodni csak azért, hogy hátha tudnak valami melót. Nem vagyok a hive a kapcsolati tőkefelhalmozás céljából történő barátkozásnak. Etikátlan dolog azért ismerkedni valakivel, hogy segitsen téged benyomni egy zsiros állásba. Emellett pedig az emberek ösztönösen megérzik, ha csak azért barátkozol velük, hogy később benyomjanak téged egy zsiros állásba. Lehet, hogy gyanakodni kezdenek, hogy csak kihasználod őket, teljesen jogosan. Viszont ha őszinte érdeklődéssel fordulsz az emberek felé, talán elnyerheted a szeretetüket. Mellékesen még az is előfordulhat,(nem minden esetben - a szerk.) hogy egy szép napon egy zsiros állásba benyomva találod magadat. De csak ha őszinte érdeklődést, tiszteletet és szeretetet mutatsz az emberek felé. Meg persze akkor, ha nem akarod görcsösen.

4: Aktivizálod új, eddig még sosem használt képességeidet

Ha folyton csak bicepszre edzel, akkor a karodat könnyen túlerőlteted, a többi izmod pedig elsatnyulhat. Igy van ez az agyterületek esetében is. Amikor egy foglalkozást űzöl, például adótanácsadó vagy, az agyadnak csak az adótanácsadésért felelős területét dolgoztatod naphosszat. Azonban amikor elkezdesz önkéntes rádiós műsorvezetőként dolgozgatni, hirtelen rájössz, hogy úristen, a te agyadnak van egy rádiózásért felelős része is, amit eddig még ki sem próbáltál. A rádiózásért felelős agyterület szomorúan várakozott egész életedben, hogy kipróbáld, de te nem tetted. Csak az adótanácsadásért felelős agyterületet nyúztad folyton, ő viszont időnként sirva könyörög, hogy pihenni szeretne, hogy új erőre kapjon, de te nem hagyond.

5: Új problémamegoldási módszereket sajátithatsz el

Egyrészt fantasztikus érzés kipróbálni valami merőben új tevékenységet. Másrészt a merőben új tevékenység merőben új kihivások elé állit. Nem a megszokott problémákat kell megoldanod, hanem teljesen új problémákat. Ez eleinte nehéz. Azonban igy elsajátithatod a problémák merőben új megközelitését, és új megoldási mechanizmusokat tanulhatsz másoktól, vagy feljeszthetsz ki önerőből, amelyeket azután mindig alkalmazhatsz. Rádiózás közben rájöhetsz például egy problémamegoldási mechanizmusra, amit adótanácsadás során is remekül  tudsz használni. Viszont ha nem lettél volna önkéntes rádiós, akkor talán sosem esett volna le a tantusz.

6: Jé, én ebben is tehetséges vagyok?


Felfedezheted, hogy az adótanácsadás mellett még számos egyéb dologban is tehetséges vagy, például a rádiózásban. Ez pedig erősiti az önbizalmadat. Az erős önbizalom pedig cool, azt mindenki kajálja, legyen szó randiról vagy állásinterjúrúl. Szakemberek (talán brit tudósok?) szerint egy ember legalább 4-5 teljesen különbőző területen rendelkezik veleszületett tehetséggel. Miért dolgozik mégis sokunk olyan területen, amelyen nem is vagyunk tehetségesek? Miért hiszi mégis sokunk, hogy SEMMIBEN nem tehetséges? Mert talán soha életünkben nem jut eszünkbe, hogy kipróbáljuk magunkat hegymászóként vagy hegedűkészitőként, pedig lehet, hogy egy Erőss Zsolt, vagy egy Stradivari veszett el bennünk. Az önkéntesség arra is jó, hogy felszinre hozzuk azokat a gondosan elrejtett tehetség-tartalékokat, amelyek létét ezidáig jól titkoltuk. Még önmagunk elől is.

7: A karrierfejlődésed teljesen új, korábban sosem hitt irányt vehet

Az is megtörténhet, hogy rájössz, rossz vagy a rádiózásban. Ebben az esetben több opicó lehetséges.
 -Legalább megtudtad, hogy ez igy van, és nem álmodozol tovább rádiós karrierről az adótanácsadó-irodában ülve, hanem vidáman végzed az áfakulcs-elemzéseket, abban a biztos tudatban, hogy téged az isten is adótanácsadónak teremtett. Az önkéntes rádiózás hatására azonban aktivizálódni fognak az agyad kreativ gondolkodásért, vagy kommunikációért felelős területei, amelyeket lehet, hogy az adótanácsadás során nem használsz annyira. Tehát továbbra is adótanácsadó maradsz, de jobb adótanácsadó, mint amilyen az önkénteskedés előtt voltál.
 -Az is lehet, hogy felismered, hogy bár rossz vagy a rádiós műsorvezetésben, és adótanácsadó sem akarsz többé lenni, kiderül, hogy a stúdiótechnikát pont neked találták ki, esetleg te lennél a világ legjobb zenekritikusa, csak rádiózni és adótanácsadni ne kelljen.Na, és mikor nem jöttél volna rá erre a fontos és fantasztikus felismerésre? Na mikor? Ha sosem próbálod ki az önkénteskedést.

8: Jobban megismerheted egy régóta hanyagolt öreg barátodat: Önmagadat

Egy új tevékenység teljesen más megvilágitásba helyezheti az önmagadról eddig kialakitott képet. Felismerheted, hogy rendelkezel olyan hibákkal, melyek eddig észrevétlenek voltak a számodra, és talán akadályoztak a munkahelyi vagy magánéleti sikereid elérésében. A rádiózás során például fény derülhet arra, hogy rosszul kommunikálsz az emberekkel, és kiderül, hogy ezért vagy sikertelen a randizásban, ráadásul ez meglévő karrieredet is negativan befolyásolja. Az adótanácsadói tevékenység során ez a hiba eddig nem bukott ki, és kétségbeesve kérdezgetted magadat: Mi baj van velem? Az önkéntes rádiózás során azt is kitalálhatod, hogy hogyan szüntesd meg ezt a problémát. Ezáltal sikeresebbé válhatsz az élet egyéb területein is (például magában a magánéletben), vagy az újonnan megszerzett kommunikációs ismeretekkel felvértezve újra fellenditheted hanyatló karrieredet, és rájöhetsz, hogy nem is olyan rossz érzés adótanácsadónak lenni.

+1: Tehetsz valami jót másokért

A végére hagytam a legfontosabbat, az önkéntesség igazi lényegét. Tehetsz valami jót a közösségért, másokért. Jót tenni másokkal jó érzés.
Egyrészt, mert visszakapod. Vagy attól, akivel jót tettél. Vagy valaki mástól. Vagy Istentől. Vagy az élettől. Tehát akkor most mi van? Az önkéntességnek és a jótékonyságnak is az önzőség az alapja? Van benne valami. Ha nagyon őszinték akarunk lenni magunkhoz, azért is szeretünk jó cselekedeteket végrehajtani, hogy sütkérezhessünk önnön erkölcsi fölényünk fényében. Ilyen gyarló az ember. Az önzőség talán az emberi természet alfája és omegája. Az önkéntesség tehát nem jelent mást, mint azt, hogy mindenható, örökkévaló önzőségünket a köz szolgálatába állitjuk egy kis időre.

Meg amúgy is jó dolog jót tenni másokkal. Ha nem kapunk vissza semmit cserébe, akkor is. Csak úgy. Minden további nélkül is. Hogy jobb embernek érezzük magunkat tőle, függetlenül attól, hogy valóban jók vagyunk -e, vagy jobbak vagyunk-e bárkinél, valakinél, mindenkinél. Ha már nem lehetünk tökéletesen jó emberek, legalább néha csináljunk úgy, mintha.Az is jobb, mint ha folyamatosan rosszak lennénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése